دانلود پایان نامه کارشناسی ارشد رشته حسابداری

بررسی و سنجش اهمیت حاکمیت شرکتی بر توسعه بازار سرمایه

 
 
 
*قابل استفاده برای گروه مدیریت مالی
 
 
//////////////////////////////////////////////////////
 
*هدیه های ضمیمه شده:
   1.پیوستهای کامل آماری
   2.اصول حاکمیت شرکتی
   3.پرسشنامه حاکمیت شرکتی
 
//////////////////////////////////////////////////////
 
 
 
مقدمه
ورشكستگی و رسوایی‌های شركت‌‌‌هایی چون انرون و ورلدكام نیاز به ایجاد سیستم‌های راهبری مناسب شركت‌‌‌ها را به عنوان یكی از مهمترین مسائل در همه كشورها مطرح كرد، اما این شكست‌ها محرك اصلی ایجاد قوانین حاكمیت شركتی نبود. برخی رسوایی‌ها كه به دهه 1980 (مانند ماكسول و پلی‌پك ) و حتی دهه 1960 (فروپاشی پن‌استیشن ) برمی‌گردد، نیاز به چارچوبی اختیاری یا اجباری جهت استفاده به عنوان رهنمودهای حاكمیت شركتی را پررنگتر كرد.
 
در واقع دلایل اصلی این امر از ضرورت بازگرداندن اعتماد سرمایه‌گذاران به فعالیت‌‌های تجاری از طریق شفافیت‌، پاسخگویی‌، انصاف و مسوولیت‌پذیری ناشی می‌شود. اما رویه‌های حاکمیت شرکتی بین كشورهای مختلف یكسان نیست و هر كشور متناسب با عواملی چون سیستم‌های مالی و قانونی، ساختار مالكیت شركتی، فرهنگ و وضعیت اقتصادی اشخاص و سرمایه‌گذاران رویه‌های حاكمیت شركتی منحصر به فرد خود را داراست. (مارلین، 2008)
 
بررسی ادبیات موجود نشان می‌دهد تعریف مورد توافقی در مورد حاکمیت شرکتی وجود ندارد و تفاوت‌های چشمگیری در تعاریف ارائه شده در هر کشور وجود دارد. از یک دیدگاه، حاکمیت شرکتی به رابطه بین شرکت و سهامداران محدود می‌شود. این یک الگوی قدیمی‌‌‌است که در قالب تئوری نمایندگی بیان می‌‌‌شود. همچنین حاکمیت شرکتی را می‌توان به‌صورت یک شبکه از روابط دید که نه تنها بین شرکت و مالکان آنها (سهامداران) بلکه بین شرکت و عده زیادی از ذی‌نفعان از جمله کارکنان، مشتریان، فروشندگان، دارندگان اوراق قرضه و ... وجود دارند. چنین دیدگاهی در قالب تئوری ذی‌نفعان دیده می‌‌‌شود. بررسی کلی تعاریف حاکمیت شرکتی در متون علمی، نشان می‌دهد که تمام آنها دارای ویژگی‌های مشترک و معینی هستند که یکی از مهمترین آنها پاسخگویی است (حساس یگانه،1384).
 
تعریف حاكمیت شركتی متناسب با رویكردی كه انتخاب شده است، صورت می‌گیرد؛ اگر دیدگاه حاكمیت شركتی «سهامدار محور» باشد، در آن صورت حاكمیت شركتی به روش‌‌هایی كه در آن به سهامداران نسبت به دریافت بازده وجوه سرمایه‌گذاری شده خود اطمینان می‌دهد تمركز دارد. اگر مفهوم گسترده‌تری انتخاب شود و «سهامداران و سایر ذینفعان» را در بر گیرد، در آن حالت حاكمیت شركتی از اینكه شركت‌‌‌ها مسوولیت پاسخگویی خود را به همه ذینفعان ایفا كرده و در همه فعالیت‌‌های تجاری خود در راستای مسوولیت‌‌های اجتماعی خود عمل می‌كنند، اطمینان حاصل می‌كند (مارلین، 2008).
 
یافته‌های این پژوهش از دو بعد حائز اهمیت است. نخست اینكه از جنبه علمی توصیه می‌کند که در انجام تحقیقات مرتبط با حاکمیت شرکتی در کشورهای مختلف، لحاظ کردن وضعیت و ساختارهای قانونی، مالکیتی و سایر عوامل یاد شده در مقاله، بطور قابل توجهی اعتبار تحقیقات را ارتقا می‌دهد. دوم اینكه از نظر کاربردی نیز به قانونگذاران و سیاستگذاران تاکید می‌كند كه در تدوین و اجرای مقررات حاكمیت شركتی باید چارچوب سازمانی و قانونی كشور مدنظر قرار گیرد و كاربرد صرف رویه‌های حاكمیت شركتی سایر كشورها اثربخش نبوده و منجر به حصول نتیجه مطلوب نخواهد شد.
 
یکی از اهداف هردولتی، دستیابی به توسعه اقتصادی می باشد.برای نیل به هدف توسعه اقتصادی، توسعه بازاربورس اوراق بهادار یک ابزار مهم محسوب می شود. بورس اوراق بهادار یک بازار متشکل ورسمی سرمایه است که درآن سهام شرکتها، اوراق مشارکت موسسات دولتی وخصوصی معتبر طبق قوانین خاص خرید وفروش می شود که ازیک طرف پس اندازهای کوچک وبزرگ ونقدینگی سرگردان بخش خصوصی رابه منظور تامین مالی پروژه های سرمایه گذاری بلندمدت شرکتها وموسسات بزرگ راجذب می کند بدین طریق تورم راکاهش می دهدوازطرف دیگر بامجموع این نقدینگی ،سرمایه های قابل توجهی دراختیارشرکتهاوموسسات نیازمند به نقدینگی قرارمی دهد تاآنها سرمایه ها رادرزمینه توسعه فعالیتهای صنعتی وتولیدی بکار اندازند .جهت دستیابی به این اهداف مهم ،توسعه وگسترش بازار سرمایه برای هر اقتصادی یک امر لازم وضروری است ویکی ازمهمترین این ابزارها برای توسعه وگسترش بازار سرمایه برقراری اصول حاکمیت شرکتی (نظام راهبری شرکتها )درشرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار می باشد که این قوانین واصول دراکثر کشورهای پیشرفته باعث گسترش وتوسعه بازارهای مالی ازجمله بازار سرمایه آنها شده است.
 
بنا به دلایل ذکر شده دراین تحقیق به دنبال بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی برتوسعه و گسترش بازارسرمایه هستیم تااهمیت حاکمیت شرکتی رابرتوسعه بازارسرمایه بسنجیم.
 
 
کلمات کلیدی:

بازار سرمایه

حاکمیت شرکتی

توسعه بازار سرمایه

 
 
 
 
بیان مسئله
جهان دردودهه گذشته شاهد تغییر شکل مهمی درنقش بخش خصوصی ،درتوسعه اقتصادی وایجادشغل بوده است به تدریج که کشورهای بیشتری ازنگرش بازار –محوردرسیاست اقتصادی پیروی کرده اند آگاهی درباره اهمیت بنگاههای خصوصی درزمینه رفاه افزایش یافته است وهمزمان بااتکای روزافزون اقتصاد به بخش خصوصی درسراسرجهان ،موضوع حاکمیت شرکتی نیز اهمیتی بیش ازپیش یافته است .بحرانهای مالی درسراسر دنیابه اهمیت حاکمیت شرکتی دراعتماد سرمایه گذاران وعملکرد مجموع اقتصاد ملی فزونی بخشیده است .نظام راهبری بنگاه (حاکمیت شرکتی )به مجموعه ای ازروابط میان مدیریت حاکم (اجرائی )هیات مدیره وسایرسهامداران یاطرفهای ذیربط دریک شرکت اطلاق می گرددوبه سازوکارهایی مربوط است که بنگاه ها به کمک آن کار می کنند وکنترل می شوند واین اطمینان راپدید می آورد که بنگاهها سرمایه خود رابطور موثر بکار گرفته ودرجهت منافع جامعه فعالیت می کنند وموجب جلب اعتماد سرمایه گذاران وجذب سرمایه های درازمدت می شوند.
 
درنتیجه یکی ازعوامل اصلی بهبود کارایی اقتصادی  وتوسعه بازار مالی ازجمله بازار سرمایه، حاکمیت شرکتی است که موجب توسعه بازار سرمایه ازجنبه های مختلف می شود باتوجه به اینکه توسعه اقتصادی درگرو توسعه بازار سرمایه است .توسعه بازار سرمایه هم شامل توسعه کمی وکیفی بازارسرمایه ،افزایش کارایی بازار سرمایه ،بهبود نظام داخلی مدیریت شرکت ،حفظ حقوق سهامداران می باشد که درواقع حاکمیت شرکتی یکی ازاصلی ترین عامل درتوسعه بازار سرمایه واقتصاد کشورمی باشد باتوجه به اهمیت موضوع وشرایط فعلی بورس اوراق بهادارکه به یک محرک اطمینان دهنده واعتماد دهنده نیاز دارد.دراین تحقیق سعی برآن است تاثیرحاکمیت شرکتی رابرتوسعه وگسترش بازار سرمایه مورد ارزیابی قراردهیم.
 
 
 
 
فهرست مطالب
مقدمه 3
بیان مسئله 5
اهداف تحقیق 6
پرسشهای تحقیق 6
فرضیات تحقیق 7
فرضیه اصلی تحقیق: 7
فرضیات فرعی تحقیق: 7
انگیزه انتخاب موضوع : 7
اطلاعات مربوط به روش شناسی تحقیق 8
روش جمع آوری اطلاعات: 9
روش تجزیه وتحلیل اطلاعات: 9
محدودیتهای تحقیق: 11
قلمروی تحقیق: 11
تعریف واژه ها واصطلاحات تحقیق 11
 
بخش اول :ادبیات تحقیق 14
مقدمه: 14

مفاهیم و تعاریف حاكمیت شركتی: 15

قلمرو حاکمیت شرکتی درساختارسنتی ونوین 17

مقایسه دوساختار سنتی ونوین حاکمیت شرکتی 18

اهمیت حاكمیت شرکتی 19
مبانی نظری حاكمیت شركتی 21
تئوری نمایندگی : 21
تئوری هزینه معاملات : 23
تئوری ذی نفعان : 24
همگرایی بین المللی حاكمیت شركتی 25

اصول سازمان همكاری و توسعه اقتصادی (OECD) 25

1-حفظ حقوق سهامداران 26
2-برخورد منصفانه با سهامداران 26
2-نقش ذی نفعان 26
2-مسئولیت های هیات مدیره 26
5-افشا و شفافیت 27
6-كمیته‌های فرعی هیات مدیره: 27
شبكه بین المللی حاكمیت شركت (ICGN) 29
اصول Calpers 29
اتحادیه اروپا : 30
پیامد همگرایی حاكمیت شركتی: 31

همگرایی جهانی در مورد سیستم حاكمیت شركتی 32

انواع سیستم های حاكمیت شركتی : 33

1- سیستم های درون سازمانی (رابطه‌ای) 33
2- سیستم‌های برون سازمانی 34

مقایسه دوسیستم درون سازمانی وبرون سازمانی 36

توسعه وگسترش بازار سرمایه 36
کارایی بازار سرمایه 36
ویژگی های بازار کار 37

گونه های سه گانه کارایی بازار سرمایه 38

توسعه کمی بازار سرمایه 38
توسعه کیفی بازار سرمایه 40
حفظ حقوق سهامداران 41
بهبودنظام داخلی شرکت 41
 
بخش دوم : پیشینه تحقیق 42

1- نقش‌ سرمایه‌ گذاران‌ نهادی‌ در حاكمیت‌ شركتهای‌ سهامی‌انگلستان‌ 42

دگردیسی‌ مالكیت‌ نهادی‌ در انگلستان‌ 44
2-  نقش‌ هیأت‌ مدیره‌ در حاكمیت‌ شركتی 45
3-تفكیك‌ وظایف‌ رئیس‌ هیات‌ مدیره‌ و مدیر عامل‌ 47
4-نقش‌ مدیران‌ غیر موظف‌ (غیر اجرایی‌) در حاكمیت‌ شركتی‌ انگلستان‌ 49
5-دیدگاه‌ متعادل‌ 52

نظام راهبری شرکت وتاثیر آن برکیفیت سود 53

تاثیر حاكمیت شركتی در گسترش بازار سرمایه برخی از كشورها 54

آمریكا 55
چین 55
فرانسه 56
مالزی 57
بلژیك 57
استرالیا 58
سیستم کنترل دراسترالیا : 59
هیات‌ بررسی‌: 59

وضعیت سیستم حاكمیت شركتی در ایران 60

حاكمیت شركتی در ایران: 61
مقدمه 63
 
نوع و روش تحقیق 65
جامعه آماری 65
نمونه آماری 65
5-3 ) ابزارهای گردآوری داده ها 66
مقیاس اندازه گیری 66
قابلیت اعتماد (پایایی)پرسشنامه: 67
اعتبار(روایی )پرسشنامه: 68
روش توزیع پرسشنامه: 68
تجزیه وتحلیل داده ها 68
 
فصل چهارم 70
تجزیه و تحلیل داده ها 70
مقدمه 70
روش های آماری توصیفی 72
روش های آماری استنباطی 77
یافته های جنبی تحقیق 90
خلاصه فصل 101
مقدمه 103
 
تحلیل یافته ها ونتیجه گیری : 103
نتیجه گیری 108
پیشنهادها 111
پیشنهاد برای تحقیقات آتی 111
منابع و مأخذ 113
 
 
*هدیه های ضمیمه شده:
« اصول حاكمیت شركتی» 120
فصل اول (تعاریف) 120
فصل دوم (هیات مدیره) 123
فصل سوم (مجمع عمومی) 129
فصل چهارم (پاسخگویی و افشای اطلاعات) 130
فصل پنجم (تخلف و مجازات) 132
پیوست آماری 133
   3.پرسشنامه حاکمیت شرکتی
Abstract: 158
 
 
 

//////////////////////////////////////////////////////