دانلود مبانی نظری پایان‌نامه کارشناسی ارشد مدیریت

بکارگیری سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی در سازمان برق

 
 
 
 
چکیده
 رشد غیر قابل پیش بینی فناوری اطلاعات و ارتباطات در دهه های گذشته که با تکیه بر توسعه صنایع مختلفی ازجمله الکترونیک، کامپیوتر، مخابرات و ... صورت گرفته بر جنبه های مختلف عملکرد سازمانها تاثیرات شگرفی داشته است. همزمان با این تغییرات، محیط فعالیت سازمانهای مختلف پیچیده تر شده و به همین جهت نیاز به سیستمهای مختلفی که بتواند ارتباط بهتری بین اجزای مختلف سازمانی برقرار کرده و جریان اطلاعات را در بین آنها تسهیل کند، افزایش چشمگیری یافته است. 
 
در این تحقیق برنامه ریزی منابع سازمانی مورد تحلیل قرارگرفته شده و به نقش آن در  پیشرفت و بقا سازمانها در عرصه منطقه ای و بین المللی  و تاثیر آن در عملکرد بهینه سیستم ها اشاره شده است.استراتژی بکارگیری مدیریت منابع سازمانی از طرف مسئولین کشوری در صنعت برق کشور مورد بررسی قرارگرفته و بعنوان نمونه عملکرد، تاثیرات مثبت و دورنمای برنامه ریزی منابع سازمانی در شرکت برق آذربایجان مورد بررسی قرار گرفته شده است.
 
 
 
کلمات کلیدی:

فناوری اطلاعات

برق آذربایجان

برنامه ریزی منابع سازمانی

متدولوژی های برنامه ریزی منابع سازمانی

 
 
 
 
مقدمه
چرخش سریع و صحیح اطلاعات در سازمانهای بزرگ و سوق دادن فعالیتها و تصمیم گیریهای لحظه ای و بعضا" سلیقه ای به سمت سیستمهای مبتنی بر استانداردهای متداول و پذیرفته شده ، یکی از مهمترین عوامل موفقیت سازمان به حساب می آید. اصولا" دامنه اطلاعات و داده هائیکه در کارخانجات و سازمانهای بزرگ بایستی مبادله شوند به حدی است که نمیتوان در غیاب یک سیستم اطلاعاتی یکپارچه به صحت آن اطمینان داشت و غالبا" گزارشات استحصالی تحت تاثیر شرایط خاص و تفسیرهای مختلف تهیه کنندگان متفاوت و مغایر می باشد و احتمالا" مدیریت را در تحلیل داده ها و اتخاذ تصمیم مناسب گمراه می کند.[1]
 
ERP  به معنای برنامه ریزی منابع سازمانی (بنگاه اقتصادی ) كه مفهوم ساده این کلمات عبارت است از «یک راه حل نرم افزاری که می کوشد کلیه فعالیت های  واحد های مختلف سازمان (اعم از صف و ستاد) را بطور یکپارچه در یک سیستم نرم افزاری واحد تعریف و ایجاد نماید، بنحویکه آن واحدها بتوانند نیازهای کاری و اطلاعاتی خود را از آن دریافت نمایند » اما از نظر علمی ERP مجموعه نرم افزار و سیستمی است که فرآیندهای کاری یک سازمان را با بکارگیری محیط کاری یکپارچه ، داده ها و بانک اطلاعاتی یکپارچه  و زبان برنامه ریزی یکپارچه در زمینه های مالی / فروش / خرید / انبارها / تولید ومنابع انسانی مکانیزه می کند.
 
مجموعه نرم افزارهای ERP نتیجه بیش از 40 سال تجربه و سعی و خطا است و بدلیل بهبود مستمر در تکنیک های موجود در مدیریت سازمان ها و رشد سریع تکنولوژی اطلاعات ، این مجموعه نرم افزار نیز به همراه آن رشد کرده و روند تکاملی خود را طی کرده است. این بسته های استاندارد به راحتی در هر سازمان در زمان نسبتاکوتاهی که فقط برای بومی سازی سیستم صرف خواهد شد قابل پیاده سازی و بهره برداری می باشد.
 
 
 
1-2 تعریف مسئله یا بیان اصلی تحقیق
 

شرکت برق آذربایجان با بکارگیری سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی در حال رسیدن به بخشی خواسته های خود می باشد. هدف کلی رسیدن به صد در صد  به شرح ذیل می باشد:

 

  • استقرار رویکرد پیگیری و نظارت سیستمی مداوم
  • تامین شرایط اعمال مدیریت موثر، انجام اصلاحات و افزایش کیفیت
  • ارتقاء کیفیت فرآیند تصمیم گیری ، ارائه اطلاعات در زمان و با هزینه مناسب
  • کلیه عملیات های یک سازمان را پوشش می دهد
  • پیکر بندی صحیح تر ساختار فرآیندهای موجود در سازمان
  • وجود یک پایگاه داده ها برای کلیه اطلاعات و تراکنش های سازمان
  • ایجاد یکپارچگی سازمانی و افزایش سازگاری اطلاعات موجود در سازمان
  • به حداقل رساندن ورود اطلاعات و اشتباه کاربری
  • به حداکثر رساندن امنیت اطلاعات
  • توان مدیریت و برنامه ریزی تمام فعالیت های سازمان
  • امکان تحلیل اطلاعات با بکارگیری ابزارهای قدرتمند
  • کنترل دقیق و افزایش جریان نقدینگی سازمان
  • کاهش شدید زمان پاسخگویی
  • به حداکثر رساندن هوشمندی و کنترل های سیستم
  • به حداقل رساندن اتلاف زمان و هزینه ها در هرعملیات
  • بهبود توان رقابتی سازمان در بازار
  • تخصیص بودجه و انحرافات آن ، بطور یکپارچه در کل سیستم
  • فراهم شدن ساختاری کاملا مناسب برای SCM , CRM
  • فراهم شدن ساختاری مناسب برای تجارت الکترونیکی[1]
  • ایجاد ابزاری دقیق و مهم برای تولید ارزش در سازمان
  • تغییر تمرکز از برنامه نویسی داخلی درسازمان به بهبود فرآیندها
  • امکان توسعه سیستم و استفاده از تکنولوژی های جدید[2]
  • استانداردسازی و سرعت بخشیدن به فرآیندهای سازمان وافزایش بهره وری .

 

مسئولان و دست اندرکاران بایستی تلاشهای خود را در راستای خودکفایی در زمینه تولید محصولات و نرم افزارهای مربوط و مرتبط با سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی توسعه نموده و بخش خصوصی را تشویع و حمایت نماید. به هر حال با وجود مشکلات فراوان داخلی و خارجی که در طول پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی، شرکت مدیریت برق آذربایجان با وجود ریسک های بزرگ که ناشی از سنتی بود سیستم های موجود بوده، با تکیه بر  توان علمی و فنی مشاوران و متخصصان زبده خود که چهره هایی شناخته شده در کشور و منطقه هستند این امر مهم را با سربلندی شروع کرده، ادامه و به اتمام خواهند رساند. در صورت ادامه برخی از موانع، متخصصان شرکت برق آذربایجان قدرت مالی و علمی - فنی آن را دارند که برای خود و سایر سازمان های کشوری نرم افزار و روش های برنامه ریزی منابع سازمانی را طراحی و ارائه نموده و بکارگیرند.

 

 


[1] e-Business

[2] ABC,JIT

 

 

 

تحلیل ساختار هزینه بکارگیری سیستم برنامه ریزی منابع انسانی در صنعت برق آذربایجان

هزینه تقریبی مالكیت ERP شامل سخت‌افزار، نرم‌افزار، خدمات حرفه‌ای و كارشناسان داخلی چندین شرکت بزرگ مورد بررسی قرار گرفته‌ شده که ، از جمله شركت‌های كوچك - متوسط و بزرگ صنعتی، مبلغ موردنظر به طور متوسط 15 میلیون دلار بوده است و به این نتیجه میرسیم كه پیاده سازی ERP گران است و چندان به نوع شركتی كه از آن استفاده می‌كند، بستگی ندارد.

 

هزینه های بکارگیری ERP تقریبا به صورت زیر می باشد:

  • 60% پیاده سازی
  • 20% هزینه ایجاد زیر ساختهای لازم
  • 20% هزینه نرم افزار

 

هزینه آموزش : به‌دلیل یكپارچه بودن سیستم ERP و نظر به اینكه كابران در بخشهای مختلف شركت با یك سیستم یكپارچه كار می‌كنند ، لازم است درك بیشتری از فعالیتها و فرایندهای موجود در سایر بخشها نیز پیدا كنند . کاربران باید طوری توجیه و آموزش ببینند که درک کنند هر داده ای كه وارد سیستم می‌كنند بر روی كل سیستم اثر گذار خواهد بود . بنابراین باید ارتباط بین بخشهای مختلف شركت از طریق این سیستم برای كاربران كاملا تشریح شود . تجربه نشان داده است در صورتی‌که آموزش کار با سیستم های بزرگ به خود کاربران واگذار شود، نتیجه مطلوبی حاصل نخواهد داشت بنابراین باید طبق یک برنامه ریزی دقیق برای کاربران كلاس آموزشی برگزار كرده و پس از پایان دوره برای آنها گواهینامه کار با سیستم صادر کرد.

 

هزینه آزمایش نرم افزار :آزمایش سیستم در یک گستره وسیع عملیاتی یکی از مراحل اصلی پیاده سازی سیستم است که بعضی از صاحب نظران، 20 درصد کل زمان چرخه عمر سیستم را به این امر اختصاص می‌دهند .حال برای حصول اطمینان از روند صحیح اجرای فعالیتها ، باید ارتباط بین نرم افزارهای ERP با یكدیگر و احتمالا با سایر نرم افزارهای خاص بكاررفته در شركت مورد توجه قرار گیرد.

 

 هزینه سفارشی کردن نرم افزار: در صورتی‌که یك یا چند عامل از نرم افزارهای ERP نتواند با شرایط كاری و فرایندهای موجود سازمان منطبق شود، نرم افزار مزبور بر اساس شرایط خاص آن شركت بازسازی می شود. تجربه نشان داده است اگر ERP را به چهار بخش کلان تولید، بازرگانی، منابع انسانی و مالی تقسیم كنیم، اصولا بخش تولید هر سازمان قسمت خاص آن سازمان محسوب می‌شود و همیشه بیشترین اصلاح را نیاز دارد که بنا به درخواست كارفرما سفارشی سازی می شود .

 

نظر به هزینه های بسیار بالای پیاده سازی ERP در سازمانها ، اغلب آنها انتظار دارند پس از نصب و راه اندازی ERP بتوانند منافع مورد نظر خود را سریعا از این سیستم كسب كنند و به دنبال آن كاهش چشمگیر هزینه ها را داشته باشند. ولی چنین امری در بدو امر امكان پذیر نیست و لازم است مدت زمانی از نصب و اجرای سیستم ، گذشته باشد و بهبودهایی در فرایند موجود نیز حاصل شده باشد تا زمان بازدهی این پروژه آغاز شود.

 

 در اكثر سازمانهای بزرگ دولتی كشور به‌دلیل هزینه بسیار بالای تهیه سیستم های یکپارچه و به تبع آن عدم برنامه ریزی كل منابع سازمان بطور یكپارچه، توانایی محاسبه قیمت تمام شده محصولات و خدمات وجود نداشته و  بعضا سازمانها بدون داشتن قیمت واقعی وحتی با متحمل شدن ضرر به فروش محصولات خود اقدام می كنند.

 
 
 
 
 
 
فهرست مطالب
 
 
فصل 2: مروری بر ادبیات تحقیق 
2-1 مقدمه   
2-2 انواع تدابیر و روش های ارتقا سطح کیفی کمیتی سازمانها  
2-2-1 اهمیت سیستم های اطلاعات مدیران  
2-2-2 تجزیه وتحلیل کلمه های سیستم / داده/  اطلاعات/  پردازش  
2-2- 3 چرخه فرایند مدیریت  
2-2-4 چگونگی ایجاد سیستم اطلاعات مدیریت در سازمان   
2-2-5 مدیریت برنامه ریزی منابع سازمانی  
2-2-6 تاریخچه برنامه ریزی منابع سازمانی   
2-2-7 معماری  و ساختار برنامه ریزی منابع سازمانی  
2-3 نحوه عملکرد در سازمان  
2-4 ویژه گیهای بکارگیری مدیریت منابع سازمانی  
2-5 مشکلات پیاده سازی مدیریت منابع سازمانی  
 
مراجع .
 
 
 
 
فهرست اشکال
شکل (1-1 - )برنامه ریزی منابع سازمانی   37
شکل (2-1) – توزیع کننده ها   45
شکل (2-2)- مفهوم شماتیک برنامه ریزی منابع سازمانی   50
شکل (2-3) - پیمانه‌های تشکیل‌دهنده ERP    52